Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neřekl bych, že se za socíku všeobecně málo dělalo. Jak kde. Kde to šlo znormovat tak se makalo fest. I ženy, třeba na konfekcích. Myslím si, že i dnes je to podobné. Už tenkrát se říkalo - jó na Západě tam se musí makat. Ale když jste se tam setkávala se staršími, starými lidmi, tak jsem tam vysloveně sedřené od práce neviděl. Jde spíš o to, jak je práce plánována, řízena, o využití techniky než o rychlost házení lopatou.

1 0
možnosti

Za socíku bylo tvrdé vykořisťování, jistě záleželo na profesi. Konkrétně ty ženy v textilu, robily za úchvatných 1.250 Kč a v úkole. Opravdu dřely - Norma, pokud byla překonána za období 3 měsíců na 120% - Přišel Normovač ! Já dělal mistra ve fabrice, hlídali jsme jim to - pomáhali a šidili. Pak i doba úlevy a jejich úkolové lístky se tam doházely k přilepšení. Jinak by makaly na 120%, se stálou, původní mzdou ... Doba, kdy havíř velel ... :-)

3 0
možnosti

V roce 1980 se našel snímek pracovního dne pořízený v roce 1930 ve firmě Baťa. Zajímavé bylo zjištění, že pan Baťa tak "odíral" svoje zaměstnance, že oni museli v roce 1930 podat poloviční výkon proti zaměstnanci Svitu v Gottwaldově v roce 1980. Takových paradoxů "moderní" doby by se našlo i nyní dost. Politika x nepolitika.

1 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 674x
Miluji slunce, vodu a stromy, knihy, zvířata a povídání s přáteli. Psaní mě baví a nechci psát jenom pro šuplík.

Jsem spoluautorkou knihy Ve stínech za zrcadlem aneb O životě s psychózou, která vyšla v nakladatelství Triton.

Ráda bych pozvala čtenáře k dalšímu čtení na svoje stránky www.libusehorka.cz.

Seznam rubrik